beurs

ISO: Koopkracht studenten neemt volgend jaar flink af

De afschaffing van de basisbeurs en het collegegeld dat steeds hoger wordt, hebben ervoor gezorgd dat de koopkracht van studenten volgend jaar onevenredig hard daalt. 

 

Daarvoor waarschuwt het ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg, zaterdag op basis van eigen onderzoek. De organisatie wil dat de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maatregelen nemen. Een oplossing kan volgens het ISO zijn dat het collegegeld bij inschrijving bevroren wordt, opdat de student jarenlang weet waar hij of zij aan toe is. "Dijsselbloem kondigde een forse koopkrachtreparatie aan. We willen dat hij studenten hierin meeneemt, maar we vrezen het ergste", aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.

 

Bij het vaststellen van de koopkrachtverandering van studenten is onder meer rekening gehouden met gemiddelde inkomsten en uitgaven van studenten, de consumentenprijsindex en kamerhuur. Het ISO heeft de koopkracht zelf berekend.

 

Drempel

"De cijfers liegen er niet om", aldus Sinnige, die vreest voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. "De drempel om te studeren wordt steeds hoger. Het is vooral problematisch voor studenten van wie de ouders niet kunnen bijspringen."

 

Universitaire studenten gaan er volgens het onderzoek het meest op achteruit. Ze zouden bij uitvoeringsorganisatie DUO kunnen aankloppen voor een verhoogde lening of een extra hoge aanvullende beurs of hun ouders kunnen vragen om een extra financiële bijdrage, denkt ISO.

Bron: Trouw.nl






Andere nieuwsberichten