burn out

Tips tegen (werk)stress

Je hoort het steeds vaker, medewerkers met een burn-out. Het aantal burn-outs is fors gestegen. 15% van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad. Twee jaar geleden was dit nog 9,4%. Het aantal opgebrande of overspannen mannen steeg in diezelfde periode van 6% naar 9%.

 

Stress en stress-gevoeligheid bouw je na verloop van tijd op.. in eerste instantie kun je het allemaal wel aan. Op een gegeven moment  kan de mentale knop omslaan en zijn dingen al snel te veel. Dat is een omslagpunt. Een teken dat je iets in je dagelijkse routine moet wijzigen. Meer aandacht voor jezelf moet hebben. 

 

Hieronder 6 tips om stress te verminderen en voorkomen.

 

1. Ga doen wat je leuk vindt 

Zo simpel kan het zijn. Probeer iedere dag iets te doen waar je blij van wordt. Voor de een is dit lekker sporten*, voor de ander een drankje drinken met een vriend in de stad of een boek lezen op de bank. Het klinkt zo simpel maar hoe vaak schiet dit er bij in? Hoe vaak doe je nou echt de dingen waar je gelukkig van wordt? Sta hier dagelijks bewust bij stil. 

 

* Lichaamsbeweging is belangrijk maar te lang sporten zorgt ervoor dat je lichaam cortisol, het stresshormoon, aanmaakt. Sport dus liever niet langer dan een uur intensief. Op deze manier put je je lichaam niet verder uit.

 

2. Stress verminderen door je emoties te uiten 

Niks werkt stress meer in de hand dan het opkroppen van emoties. Of het nu gaat om een werksituatie of privésituatie. Spreek je gevoelens, gedachten en emoties uit om stress te verminderen. Regelmatig gedoceerd je emoties tonen, voorkomt dat de stress oploopt en je op een bepaald moment overloopt. Laat merken wanneer je boos bent, teveel werk hebt, geïrriteerd of bang bent. Praten over je gevoelens lucht op en vermindert stress enorm. Een goede werkgever heeft liever dat je aangeeft dat het teveel wordt, dan dat je ziek thuis komt te zitten.

 

3. Zet jezelf op de eerste plaats

Stel je niet te hoge eisen aan jezelf? Zijn je doelen wel realistisch en vraag je soms niet net iets (of veel) te veel?  Maak bewuste, weloverwogen keuzes. Dus zie je dat je agenda voor de komende week weer eens volstroomt met afspraken en overleggen, zeg dan een keer ‘nee’. Of maak een prioriteitenlijst; geef aan wat écht moet gebeuren en wat kan wachten. Kortom, doe een stapje terug en denk wat meer om jezelf. Je zult merken, het wordt er allemaal een stuk leuker en relaxter van.

 

4. Ademhalingsoefeningen 

Ademhalingsoefeningen worden door veel mensen als zweverig beschouwd. Als je ze weleens hebt geprobeerd, moet je waarschijnlijk bekennen dat ze uiterst effectief zijn. Deze oefeningen brengen niet alleen je geest tot rust, maar hebben ook invloed op je lichaamsfuncties (hartslag, hersenactiviteit, spierspanning e.a.). Als je hartslag tot rust komt, je hersenen worden ontzien en je spieren ontspannen, zal je stress enorm verminderen. Je kunt ook overwegen om een cursus Mindfulness te volgen of aan yoga te doen om stress te verminderen.

 

5. Technologie beperken betekent minder stress

Altijd maar bereikbaar zijn, dat telefoontje moeten beantwoorden, even de tablet erbij pakken; privé en werk lopen steeds meer door elkaar. Mensen krijgen iedere dag enorm veel indrukken en prikkels te verwerken. Bovendien produceren elektronische apparaten elektrische en magnetische straling. Vooral draadloze telefoons en draadloos internet brengen een grote stralingsbelasting met zich mee.

Leg je mobiel of tablet eens aan de kant, of neem de uitdaging aan en zet deze eens helemaal uit!

 

6. Stress van je af schrijven 

Schrijven heeft een therapeutische werking; het helpt om emoties te verwerken en stress te verminderen. Schrijf je gedachten en gevoelens eens van je af. Begin een dagboek, start een weblog of vertrouw de eerste regels van je biografie aan het papier toe. Je zult merken dat het formuleren van je emoties met pen op papier een rustgevende uitwerking heeft op lichaam en geest. 

 





Andere nieuwsberichten