Afb blog 2 2020

De beste stuurlui staan aan wal

Bij ons in de straat is een gezin positief getest op corona. Drie kinderen in de basisschoolleeftijd met een van de ouders, werkzaam in het onderwijs, allen nu in quarantaine. De kinderen voelden zich niet helemaal lekker, maar ze speelden evengoed vrolijk - op eigen terrein -  buiten.

 

Toen ik vroeg of ze school al misten zeiden ze: “ Nou, ik vind het leuk om meer thuis te zijn maar ik mis school ook wel.. allebei is het leuk.” Ze gaan er vrij ontspannen mee om. 

 

Zo anders is het soms onder volwassenen. Zoveel mensen, zoveel meningen. En meningen hebben wij Hollanders wel. De maatregelen die het kabinet afkondigt, leveren vanaf het begin al veel reacties op. De één vindt het te niet ver genoeg gaan, voor de ander gaat het veel te ver. En iedereen is overtuigd van zijn of haar gelijk. Ik verbaasde me de afgelopen weken over de kritiek die het kabinet kreeg. Hoe moeilijk maken we het met elkaar. 

 

Het kabinet probeert, naar mijn idee, met inzet van vele adviseurs, wetenschappers, virologen enz. tot een zo goed mogelijk oordeel te komen. Kunnen we al versoepelen of moeten we juist nog volhouden? Maar de druk neemt enorm toe. Er is een roep om snellere versoepeling en gelijktijdig zien we oprukkende varianten van het virus. Het kabinet wordt haast gedwongen om met data te komen, maar als er dan onder voorbehoud een datum wordt genoemd, is de kritiek niet van de lucht als het wordt uitgesteld. 

 

In deze tijd worden we vaker dan ons lief is ontregeld. Dat vraagt veel. Hoe kun je dan bijdragen aan een positief verloop van deze periode? Wat mij betreft hoeven we het niet altijd eens te zijn. Laat de stuurlui hun werk doen en laten wij iets meer vertrouwen krijgen in elkaar. Iets meer vertrouwen in de vakkundigheid, zorgvuldigheid en goede bedoeling waarmee er leiding wordt gegeven. Met iets meer begrip als er bijgestuurd moet worden, iets milder. We hebben kundige stuurlui die ons langs de ijsschotsen proberen te loodsen. Dat is hun verantwoordelijkheid, wij hebben weer andere zaken waar we onze energie op kunnen richten. Volgens mij wordt het samenleven dan een stuk leuker en aangenamer. 

 

Ik word blij van de jeugd die veel meer vertrouwen heeft en zich zo makkelijk aanpast aan nieuwe situaties, flexibel is en gewoon van de nood een deugd maakt. Dat flexibele gedrag zie ik in het hele onderwijs terug. Kinderen, brugklassers, studenten.. een groot deel past zich zonder morren aan en maakt er iets van. Als je al ontregeld bent of noodgedwongen thuiswerkt, kijk dan eens naar hen en geniet van de ontspannen manier waarop zij in het leven staan!

 

Klaas Huizenga 

Interim manager en managing partner

 

6

 Deze pagina delen:  Andere nieuwsberichten