Extra handen nodig

Extra handen nodig voor goed onderwijs in coronatijd

Er zijn snel extra docenten nodig om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. Alleen op die manier krijgen collega’s in het voortgezet onderwijs voldoende tijd om ook online goed les te geven, al dan niet naast hun werk in de klas. Dat zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel.

 

Het wordt steeds lastiger om goed les te geven in het voortgezet onderwijs, zo blijkt uit reacties die de AOb van zijn leden ontvangt. Door quarantaine of ziekte vallen steeds meer leerlingen uit, waardoor docenten voor driekwart gevulde – of slechts half gevulde – groepen staan.

 

“De andere helft van de groep zou dan online les kunnen krijgen, maar dan draaien docenten in feite dubbele lessen”, zegt AOb-bestuurder De Moel. “Zoiets houd je niet lang vol. In geen enkele andere bedrijfstak is het aantal burn-outklachten zo hoog als in het onderwijs. En dat is een meting van vóór corona. Als we tijdens deze crisis het personeel in de scholen zich nu over de kop laten werken, zijn we nog veel verder van huis. We horen helaas te vaak dat collega’s live in de klas en tegelijkertijd online les moeten geven.”

Als het zo doorgaat met het aantal afwezigen, maken docenten zich volgens De Moel zorgen of ze hun leerlingen nog wel op een goede manier kunnen voorbereiden op het examen.

 

Volgens De Moel zijn er snel extra mensen nodig om de zittende docenten te ondersteunen, zoals extra leerkrachten (al zal dat moeilijk worden in tekortvakken) of onderwijsassistenten. Verder hebben de docenten meer tijd nodig om hun online lessen goed voor te bereiden, zeker als ze daarnaast ook nog hun werk in de klas moeten doen. De Moel roept het ministerie op te zorgen dat er snel extra handen in de klas komen. “Het is beter om nu te investeren dan straks al die achterstanden weer te moeten inlopen.”

Bron: Aob.nl, complete artikelDeze pagina delen:  Andere nieuwsberichten