BLOG

Maatschappelijk belang van het mbo

Het mbo was de laatste weken veel in het nieuws en dan vooral met betrekking tot stage en werk. Eerst was in het nieuws dat mbo-studenten tegenwoordig steeds meer ‘weggelokt’ worden door bedrijven, zonder dat de studenten hun diploma hebben gehaald. En ten tweede werd vermeld, en dat is zeer positief te noemen, dat studenten recht hebben op een stagevergoeding. 

 

Dat laatste klinkt natuurlijk heel logisch, maar de praktijk bleek een stuk weerbarstiger. Zo komen we op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. Er zijn bedrijven die hierin echt als voorbeeld fungeren. Zij begeleiden veel stagiaires, deze worden niet als werknemer ingezet en ze ontvangen ook nog eens netjes een vergoeding. Echter, er zijn ook nog steeds bedrijven die gebruik of moet ik zeggen ‘misbruik’ maken van mbo-studenten. 

 

Ik ken voorbeelden van bedrijven die door stagiaires overeind bleven. Kleine bedrijven die dan 5 of 6 stagiaires in dienst hadden. Of stagiaires die alleen in de winkel stonden, omdat de eigenaresse zwanger bleek en niet zo veel uren meer kon maken. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Natuurlijk moet dit niet kunnen, maar sommige opleidingen zijn nu eenmaal blij dat de student een stageplek heeft. En als je dan ingrijpt als opleiding wil zo’n bedrijf geen stagiaires meer inzetten. De wereld op zijn kop dus. De student moet leren op zijn stage, mag zeker individueel aan de slag, maar draagt nooit de echte verantwoordelijkheid. 

 

Daarnaast nu dus het fenomeen dat studenten een baan wordt aangeboden zonder dat ze hun diploma hebben gehaald. Onder het motto ‘opleiden doen we zelf wel’ ondermijnen bedrijven in één keer het hele maatschappelijke belang van het mbo-diploma. Want straks, als het allemaal wat minder gaat, staan deze ‘werknemers’ op straat en is het vinden van een nieuwe baan ineens een enorme uitdaging geworden zonder diploma. 

 

Studenten zijn studenten en komen om te leren en vooral ook voor het ‘aha-moment’. Van alles op school geleerd, maar in de praktijk valt pas het kwartje. Of een student ziet waar zijn toekomst ligt.. en soms ook waar deze niet ligt. Daar is de stage voor bedoeld, en niet voor al het bovenstaande. En dat daar een vergoeding voor wordt betaald is niet meer dan logisch. Tenslotte geven studenten toch vaak hun bijbaan op, omdat het anders wel heel veel wordt. Dus koester de student, laat hem/haar heel veel leren en zet ze als werknemer in zodra ze hun diploma hebben.

 

Denny Terlouw

Interim-manager




Wil je hierop reageren?



Andere nieuwsberichten