Coronatest

Teststraat op scholen geen optie na proef

De proef met coronasnelteststraten op vijftig Nederlandse scholen wordt niet landelijk uitgerold. Het plan stuit op te veel praktische obstakels, zoals gebrek aan medisch toezicht en ruimte.

 

In plaats daarvan zetten de ministeries van onderwijs en van volksgezondheid vol in op zelftesten.  Epidemiologe Patricia Bruijning was op 18 januari, toen op het Gymnasium Apeldoorn de generale repetitie van de sneltestproef startte, nog zo optimistisch. ”Als dit slaagt, is het denkbaar dat het landelijk uitgerold wordt.”

 

Nu blijkt het idee ingehaald door de actualiteit. Vanaf medio april komen er naar verwachting zelftesten beschikbaar voor het onderwijs, waarmee teststraten overbodig worden. Uit de pilot is gebleken dat laten sneltesten door commerciële partijen te gecompliceerd is voor landelijke uitrol, zegt Annemarie Kooper, woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs (OCW). ,, We hebben zo’n 6000 basisscholen en 1500 middelbare scholen in Nederland. Daarom zetten we vol in op zelftesten in het onderwijs.”

 

Tijdens de pilots is verder een ‘aantal juridische en organisatorische problemen naar voren gekomen, die het regelmatig testen op scholen moeilijk maakt’. ”Met name als veel scholen gebruikmaken van het testen. In het primair onderwijs hebben veel scholen geen apart testlokaal beschikbaar. En in het voorgezet onderwijs levert testen onder medisch toezicht knelpunten op.”

Bron: De Stentor, lees het complete artikel

 





Andere nieuwsberichten